Pályázati felhívás — 2004
A Vénusz útja a Nap előtt
A Magyar Csillagászati Egyesület a Sulinet.hu Fizika rovatával szakmai együttműködésben "Otthonunk a Naprendszer" címmel 2004-ben első alkalommal országos rajzverseny pályázatot pályázatot hirdet.
Csatlakozva a Vénusz-átvonulás megfigyelésének európai mozgalmához — amelyet az Európai Déli Obszervatórium (ESO) oktatási ügyosztálya, valamint az Európai Csillagászatoktatási Egyesület (EAAE), a Párizsi Obszervatórium (OBSPM) és a Cseh Tudományos Akadémia Csillagászati Intézete (AsU) szervez —, a Magyar Csillagászati Egyesület és a Sulinet Fizika rovata szakmai együttműködésben közös projektet indít, amelyben felhívja a hazai fizikatanárokat a Vénusz-átvonulás megfigyelésére.
A projekt fővédnöke: Kroó Norbert a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára
A pályázat célja: hogy a diákok szemével mutassa be a Vénusz bolygót és az átvonulás jelentőségét, a tudomány-történetben.
Kidolgozható témakörök:
Pályázók: a pályázatot a középiskolás tanulók, tanulócsoportok, osztályok számára hirdetjük. Pályázni lehet az általunk megjelölt témakörökhöz kapcsolódó pályaművekkel.
Korhatár: 13–18 év.
A beérkező pályázatokat a TIT Budapesti Planetáriumában állítjuk ki. A beérkezett pályamunkákat június 7-én 10 órától lehet megtekinteni. A pályázatok díjazására is ekkor kerül sor 12 órai kezdettel.
A díjakat Kroó Norbert, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára adja át.
Az ünnepélyes díjátadás előtt, 10-12 óra között a diákok tudományos ismeretterjesztő előadásokat hallhatnak, melyre minden pályázót valamint érdeklődőt szívesen látunk!
Formai követelmények
Méret: pályázni keretezetlen, maximum 100x70 cm-es poszterrel lehet. A poszteren a készítők nevét, iskoláját, a felhasznált forrásokat (könyvet, URL címet) fel kell tüntetni.

A poszterek beérkezési határideje: 2004. június 1. (kedd, 15 óra)

A beküldés módja: a pályázatokat postai úton az Educatio Társadalmi Szolgáltató Kht, Sulinet Programiroda 1538 Budapest, Pf. 496. címre vagy személyesen a Budapest VIII. kerület, Üllői út 82. sz. alá kell eljutatni. A borítékra, vagy csomagolásra kérjük felírni: "VÉNUSZ"
A pályázat formai követelményeinek nem megfelelő vagy sérülten beérkező pályamunkák nem kerülnek elbírálásra! A kiíró a beérkező pályaműveket az elvárható maximális gondossággal kezeli, azonban semmiféle felelősséget nem vállal a postai kézbesítés során vagy egyéb körülmények között bekövetkező esetleges sérülésért, vagy elvesztéséért.
Díjak
Távcső, webkamera, csillagászati CD-k, könyvek
A beérkezett pályamunkák jellegétől függően további értékes különdíjak kerülnek átadásra.
A díjakat a Magyar Csillagászati Egyesület, a Csodák Palotája és a Játék Stúdió Kft. ajánlotta fel.

A poszterek elkészítéséhez jó ötleteket, érdekes, szórakoztató és új ismereteket biztosító munkát kívánunk!
A szervezők